Kaštanoví benjamínci

Ve středu 11. 10. 2023 jsme měli hlavním tématem naší schůzky výrobu kaštanových zvířátek. O tento program si řekly samotné děti, tak jsem jim rád vyšel vstříc. A protože tato aktivita je pro samotné banjamínky technicky náročnější, uvítal jsem nabídku pomoci od Verčiny mámy Lenky. Je totiž výhodnější, když se může více dospělých věnovat více dětem současně. Jeden člověk by to nezvládl a ostatní by se při čekání mohli začít nudit.

Nejprve jsme se nechali inspirovat obrázky a fotkami toho, co se z kaštanů dá vyrobit. Jednoznačně nejvíce bodů u dětí sklidili pavouk a netopýr, což si můžete ověřit na přiložených fotografiích ze schůzky. Děti si měly nejen vybrat, co budou vyrábět, ale také svou představu na papíře přiblížit, abychom měli nějaký návod a plán. 

Během schůzky jsme se učili pracovat s různými materiály, rozvíjeli si svou kreativitu a jemnou motoriku. Původně jsem si myslel, že více než jednu schůzku nám tato náplň nevydrží. Ale děti jsou svolné ve výrobě produktů z přírodních materiálů pokračovat. 

VHODNÉ POTŘEBY NA PŘÍŠTÍ SCHŮZKU (housenka z kaštanů a dalších přírodnin):

Přírodniny: listy, šípky, různé suché plody, oříšky apod. Provázek. Chlupatý drátek, má-li kdo doma, se bude hodit. (Kaštanů máme zatím dostatečnou zásobu.) 

Zkuste nechat děti přemýšlet, co by chtěli mít na své housence – věřte mi, že oni sami přijdou s nápady, které by nás dospělé nenapadly.